Одлив мозгова- Одлазак младих људи из Србије


Мај 18, 2015

Према последњим подацима, Србију сваке године напусти око 32.000 људи. Статистика говори да велики број људи одлази у Немачку. Највећи број људи који напусти државу јесу млади, школовани људи који након завршетка основних студија, своју будућност граде ван граница наше државе. Све то доводи до велике негативне импликације како на економском, тако и на демографском и интелектуалном нивоу у Србији. Највећи број дипломаца одлази са свршеним економским, стоматолошким и медицинским факултетом. Парадокс је да наше тржиште рада управо вапи за овим занимањима. Пре четири деценије, са дипломом факултета одлазило је око 2 процента емиграната, данас се тај број повећао на 15 процената.

Центар за стратешке пројекте организује трибину која ће се бавити овим питањем. Који је тачан број одлазака младих из Србије у протеклом периоду, да ли држава има стратешке пројекте у наредном периоду којима може да реши ово питање, да ли ће се побољшати тржиште рада и хоће ли се број дипломаца који су напустили Србију смањити у наредних неколико година?

На ова питања одговоре ће покушати да дају врсни стручњаци: Милош Радосављевић из Министарства омладине и спорта, проф. др. Владимир Гречић и Слободан Војиновић, председник суботичке привредне коморе.

Позивамо све заинтересоване да присуствују трибини која ће се одржати у понедељак 25. маја са почетком у 12 часова у просторијама Привредне коморе Србије. Улаз је слободан.

PODELITE OVU STRANU