ПРОЈЕКТИ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ КРОЗ ИМАГИНАЦИЈУ


Август 04, 2021

Центар за стратешке пројекте од 2017. године има успешну сарадњу са ЦРИ Институтом за перформативну уметност и социјални рад, чија је директорка Марина Ковачевић. У последњих пет година Центар је био покровитељ више пројеката које је ЦРИ успешно реализовао, од којих бисмо посебно истакли учешће директорке Ковачевић на донаторској вечери за пројекат успешне рехабилитације у српским затворима са којим је Ковачевић посетила америчке федералне затворе и промовисала филм на ову тему, а коју је организовала српска дијаспора у Чикагу и Вашингтону од 22. јануара до 12. фебруара 2017. године. Пројекат и филм су се односили на успешну рехабилитацију затвореника кроз уметност, тачније драматизацију Достојевског коју је Марина Ковачевић радила са осуђеницима Окружног затвора у Београду и о томе направила филм, реч је о драматизацији књижевног дела "Записи из подземља" Ф. М. Достојевског, рађеној са осуђеницима на издржавању казне у Окружном затвору у Београду. Филм под називом "Записи из ћелије бр 12" је промовисан на међународној научној конференцији у Њујорку, а након тога Ковачевић је била гост у неколико америчких федералних затвора. Између осталог, била је део програма обуке у највећем америчком затвору Сен Квентин где је такође промовисала модел успешне рехабилитације у нашим затворима. Добра слика у стањима у нашем казнено- поправном систему је послата у свет јер је филм део програма рехабилитације америчких осуђеника. Пројекцијa документарног филма "Записи из ћелије бр 12" одржала се у Београду у уторак 16.05.2017. године у башти СКЦ-а.

Следећи пројекат који ЦРИ реализовао, а Центар за стратешке пројекте помогао, јесте припрема и продукција представе у Окружном затвору у Београду. У оквиру овог пројекта идеја је била да се са организацијама за заштиту животиња уведу и пси штенићи- луталице у затвор, у блок затвореног одељења где се спремала представа. Тако су пси луталице посетили затворенике за Васкрс 2017. године, а идеја је била да се развије емпатија, саосећање и контакт са животињама које немају често прилику да виђају, а које су им том приликом дошле у посету. У децембру 2018. у хотелу Срем у Сремској Митровици, приказан је документарни филм „Команда: љубав“, који говори о рехабилитацији осуђених лица кроз интеракцију са псима из прихватилишта које се налази у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици. Један од циљева овог догађаја био је да промовише иновативни пројекат „Прихват за нови живот“, у оквиру којег се осуђена лица обучавају за пружање неге псима луталицама и напуштеним псима и њихову припрему за усвајање, помажући на тај начин локалној заједници у решевању проблема који настају у вези са значајном популацијом паса луталица.

Следећи пројекат који је подржао Центар за стратешке пројекте јесте пројекат који се односио на креативне процесе у реинтеграцији малолетних учиниоца кривичних дела у васпитно-поправном дому у Крушевцу. Са штићеницима ове установе припремљена је позоришну представу, исцртани су зидови ВП дома мотивима из бајки, Марина Ковачевић је пратила њихов однос са псима, укратко промењен је култ ''Сивог дома'' и о овоме је направљен документарни филм чија премијера због ситуације проузроковане пандемијом корона вируса није реализована током 2020. године, већ ће бити реализована у септембу 2021. године. Идеја овог пројекта је била да се програмима који ЦРИ реализује у ВП у Крушевцу промени имиџ ''Сивог дома'', јер модели рада који су се спроводили током реализације овог пројекта дали су шансу за промену свести и понашања. Премијера представе ''О боговима, херојима и осталим витезовима'' штићеника васпитно-поправног дома у Крушевцу, одржана је 11. децембра 2019. године

у Дому омладине Београда. Штићеници су на радионицама креативног писања, као и на драмским радионицама, имали прилику да се упознају са грчким митовима, од Одисеје до Медеје, одаберу најинтересантније за проучавање и уметнички интервенишу на њиховом садржају и драмском извођењу. Реч је о постмодерном приступу античким драмама. Штићеници глуме богове, попут Зевса, Хада и Еуридике, и осмишљавају крај који више није трагичан. Преправљају митове попут оног о Орфеју и Еуридики, дајући им другачији крај и то са поруком како решити сукоб између наизглед непомирљивих сила. Поред играња кроз глуму, штићеници су утицали на карактере јунака, учили су о животу, исправљали архетипове, судбине које у њиховом извођењу нису трагичне, што је порука за њихов стварни живот – позитиван исход је могућ и ми га одређујемо.

Актуелни пројекат који ЦРИ припрема, а Центар за стратешке пројекте подржава, јесте креирања визуелних садржаја који би на адекватан начин могли да допринесу реинтеграцији и ресоцијализацији осуђених лица. Тако смо конципирали и покренули пројекат који је јединствен у региону - исцртавање графита и мурала у Окружном затвору у Новом Пазару. Пројекат је већ почео. Осуђеници су на радионицама сликали афирмативне мотиве које ће уметници графита и мурала (две етничке уметниче заједнице из Београда и Новог Пазара) исцртавати на зидовима шеталишта унутар затвора -једине слободне зоне за осуђена лица. Пројекат је јединствен, утолико што се први пут у историји Казнено поправног завода у Србији и региону исцртавају графити и мурали унутар једног затвора и то у мултикултуралној средини као што је Нови Пазар. На овај начин оплемењујемо и хуманизујемо затвор и издржавање казне, а тиме и дајемо пример другим заводима у Србији и интернационално, управо кроз снимање филма као документарног приказа уникатног процеса рада са стигматизованим групама.

1. Диван је осећај када у људима пробудите креативни потенцијал за који нису били свесни да постоји

2. Српски документарац у америчким затворима

3. Б92/култура/вести

PODELITE OVU STRANU