О нама


Др. Владимир Божовић - Оснивач

Мр. Владимир Божовић


Управни Одбор

Александар Божовић – председник

Бориша Милекић

Лука Алексић

Ана Гишић

Марко Гајовић

Милан Божовић

Лука Алексић

Слободан Петраш

Вук Ивановић


„СВЕ ЈЕ ЛАКО – САМО ТРЕБА ЗНАТИ!“

Филипо Брунелески (у Фиренци, почетком петнаестог века)

Ова креативна лозинка објашњава, без много речи, овај ренесансни принцип по коме је суштина успеха у сваком послу: ВЕШТИНА РАДА, настала као крајњи ефекат ЈАСНЕ ВИЗИЈЕ.

Стратешко усмерење у правцу идеалног циља треба да буде праћено и највишим квалитетом реализације. Тек тако ће сваки посао бити правилно и до краја завршен, на свачије задовољство (наручиоца, мајстора-извођача и крајњег потрошача).

Тако је, знамо, било у петнаестом, тако ће бити и у сваком будућем веку људске цивилизације. Прави успеси настају само ако је свака ситница постављена на своје место, и то по генералном стваралачком плану. То је савршено јасно спознао наш давни узор Брунелески.

Лакоћа настаје знањем и талентом, а квалитет – само ако је у делу (али и у процесу стварања) видљиво присутна ова креативна лакоћа.

Потрага за том божанском лакоћом крајњег креативног решења је зато и наша једина идеологија. Као што то каже велики романтичар балканске културе, Михај Еминеску (1850-1889): „Прошлост и будућност обитавају у нашој души баш као читава шума у једном језгру жира, баш као бесконачност: као одблесак целог звезданог неба у једној капи росе“.

Филипо Брунелески (1377-1446) је отац ренесансне архитектуре, Микеланђелов велики узор, уметник енциклопедијских знања. Мајстор-златар, скулптор, сценограф и сликар, Фирентинац Брунелески је читав свој живот посветио архитектури (коју је он шватао као узвишену синтезу науке, уметности и заната, као отмену краљицу свих људских вештина). Брунелески је иза себе оставио оригинални приручник о правилима перспективе, нацрте, патенте, рељефе, слике, дуборезе, али и виле, цркве, капеле, базилике… Ипак, дело његовог живота је октагонална Купола фирентинске Катедрале, надахнути спој римске, византијске и готске уметности, симбол најлепшег ренесансног града, тешко достижни врхунац архитектонске вештине.

Брунелески је успео да најмодернија технолошка средства примени на традиционалне градитељске методе, утирући тиме пут јединственом визионарском концепту који ће крајем XИX-ог века бити препознат под називом Артс & Црафтс.

Тако је постао учитељ мишљења и прави узор нове генерације својих следбеника и свих садашњих и будућих истомишљеника.


ЦЕНТАР за СТРАТЕШКЕ ПРОЈЕКТЕ

ЦЕНТАР за СТРАТЕШКЕ ПРОЈЕКТЕ је невладино и непрофитно удружење грађана које, полазећи од принципа демократије и цивилног друштва, ради на активном остварењу циљева и задатака од најширег значаја за заједницу.

Ми смо политички и идеолошки независна организација, настала са циљем најширег стратешког деловања у разним областима друштвеног живота. Иза нас стоји уиграни тим искусних професионалаца, који своје међусобне разлике користе у циљу што бољег осмишљавања најефикаснијих путева реализације преузетих пројеката. „<и>Из мноштва – једно!“ (Е плурибус унум) је чувени Вергилијев стих који већ хиљадама година дефинише дубоки смисао сједињавања различитости у један заједнички правац. Од античке заједнице до америчког грба, овај вишезначни слоган представља најбољи мото сваке истинске стратегије. Јер се циљу мора прићи са свих страна, без предрасуда и олаких опредељења, да би се на крају урадило све што је потребно да би се изабрао баш онај прави, најбољи и најкраћи пут решења задатог проблема.

Да, ми тражимо најбоље решење за наше клијенте и наручиоце, али и за ширу заједницу. Живећи у простору обављања великих друштвених транзиција и у времену континуираних, свеобухватних реформи, ми покушавамо да убрзамо ове неизбежне процесе, али и да максимално смањимо њихове болне (и веома сложене) последице. Друштвена одговорност није само један од актуелних појмова, већ сама суштина рада свих институција овакве врсте, и то је онај унапред задати оквир који у потпуности поштујемо. Никакав циљ не оправдава коришћење недозвољених средстава. Али, то не значи да се и у оваквом контексту не може деловати брзо и делотворно, практично и трезвено.

Ми покушавамо да у своје деловање унесемо сав онај неопходни ентузијазам и енергију, без којих се ништа важно не може обавити, ништа озбиљно реализовати. Знање без искуства, искуство без одговорности, одговорност без ентузијазма, ентузијазам без мудрости – не може да опстане, посебно не у епохи новог почетка (XXИ века и трећег миленијума). Ми смо тога потпуно свесни и не дозвољавамо овакво раздвајање свих особина које један аутентични Центар за стратешке пројекте треба и мора да има.

Зато ми своје деловање не доживљавамо само као обичан посао.

Ми смо апсолутно заинтересовани за крајњи успех свега онога у чему учествујемо и није нам, никада, свеједно шта ће на крају бити. Јер ми верујемо у бољу будућност наше земље и читавог региона, без обзира на тренутно стање и онај први, варљиви (често песимистички) утисак, када је реч о Србији, Балкану и читавој југоисточној и источној Европи.

Ми вршимо мисију просвећивања, баш као и наши претходници на самом почетку модерног доба у Србији. И ми верујемо у остваривост њиховог сна о трајној и потпуној (не само политичкој) европеизацији Балкана. И спремни смо да, са своје стране, помогнемо да се то, ускоро, и догоди.

У наведеном духу, ми – у оквиру свог посла – вршимо различите гео-стратешке анализе везане за све аспекте живота у Србији и целој југоисточној Европи, радимо на окупљању академске и стручне јавности око најважнијих развојних пројеката, припремамо јавност и надлежне институције на неопходност усаглашавања наших са европским стандардима, проучавамо постојеће и потенцијалне регионалне иницијативе на пољу развоја добросуседских односа и побољшању свеукупних прилика међу народима и државама у региону, нудимо одговарајућу едукацију и модернизацију свих заинтересованих друштвених субјеката (а према одговарајућим светским методама и искуствима), вршимо сва наручена истраживања и успостављамо интензивне и ефикасне лобистичке активности различитих нивоа и врста…

Подразумева се, све ове активности су јасно предвиђене и одређене, у начелу, нашим статутом и постојећим радним програмима.

PODELITE OVU STRANU