Свечана академија Арчибалд Рајс – Европљанин који нас је волео


Јануар 13, 2014

Београд, 09. децембар 2011. године – Свечана Академија: “Арчибалд Рајс, Европљанин који нас је волео” одржана је у Коларчевој задужбини у организацији Центара за стратешке пројекте. Пројекат је реализован у сарадњи са амбасадом Швајцарске у Београду и Заводом за уџбенике и наставна средства.

Центар за стратешке пројекте је решио да сачува успомену, пошаље поруку целокупној не само српској јавности о овом величанственом примеру односа Европе и Србије, њиховог међусобног поштовања и уважавања. Свечано и достојанствено подсећање на човека који је сам изабрао Србију за своју другу отаџбину, видевши све најбоље особине малог, али храброг и достојанственог и европског народа из славних дана Првог светског рата. Кроз овај пројекат добијамо потребан пример у корист аргументације европског пута Србије, и још много бољег разумевања српског народа и његових потреба и проблема из европске и светске перспективе.

Пројекат обухвата активности на обележавању и новој актуелизацији Рајсовог историјског примера, почео је Свечаном академијом „др Арчибалду Рајсу у част“, наставља се издавањем монографије о животу, раду и порукама доктора Рајса, у издању Центра за стратешке пројекте, где су одштампане и његове две књиге о Србима. Планиране активности пројекта обухватају и оснивање легата и задужбине с Рајсовим примером пред очима као и установљење награде др Арчибалд Рајс.

Програм је почео уводном речју господина Драгослава Бокана са кратким филмом о др Арчибалду Рајсу, затим су уследила обраћања његове Екселенције амбасадора Швајцарске у Србији господина Ервина Х. Хофера, представника СПЦ и његове Светости Патријарх Иринеј, Господина Епископа Јегарског Г. Др Порфирија, Милољуба Албијанића, представника Завода за уџбенике и наставна средства. Завршна реч припала је организатору пројекта Мр Владимиру Божовићу.

„Ова Свечана Академија која се одржава у част доктору Арчибалду Рајсу представља само једну од почетних етапа у реализацији овог пројекта. Циљ ове академије је да се промовише једна важна историјска личност. Оснивање задужбине и легата са именом др Арчибалда Рајса који ће стипендирати младе криминологе из Европе има за циљ и да повеже све људе који се баве животом и делом овог истакнутог великана, да направимо кровну организацију, чији би крајњи циљ био стипендирање младих криминолога који треба да се супротставе организованом криминалу, у целом региону. Научно је доказано да рад са младим људима омогућава да једног дана постану врхунски стручњаци и истакнути чланови нашег друштва. Овај велики Швајцарац и још већи Србин, даје нам конкретну наду и инспирацију у поправљање свих политичких, културних и привредних односа наше земље и савремене Европе, на темељима искреног међусобног разумевања и обостране користи“, изјавио је председник Центра за за стратешке пројекте Мр Владимир Божовић.

Србији данас трреба Србија , и то бас она о којој писе , са којом и за коју се борио Рајс и којој је оставио своје срце и дусу.

Ту нам је неопходна она права, лепа и поново богата и праведна Србија – о којој Рајс онако забринуто писе, о којој сања и у ције име опомиње.

Нама треба Србија у којој це бити реда и закона , хлеба и посла за све, а не само за странацке послушнике и неспособне корумпиране политичке штеточине.

Треба нам Србија која це повратити достојанство, моћи и знати устати са крвавих колена , иако осакаћена, иако јој не дају ни сузу да пусти када је Косово заболи. Треба нам Србија вредних домаћина, радника и сељака који задовољни зној брису, паметних , способних, али поштених људи.

И зато : “ЧУЈТЕ СРБИ РЕЧИ НАШЕГ ВЕЛИКОГ УЧИТЕЉА ЕТИКЕ, ДОКТОРА РАЈСА, АЛИ, ИСТО ТАКО – ЧУЈТЕ И ЕВРОПЉАНИ.”

Нека чује Европа шта је умела да каже И осети пре толико година. Све реци овде нама упућене И Европа мозе да цује И исцељујуће примени , спасавајуци И своју рањену душу. Јер нема никакве сумње да је та Европа , која је имала снаге да створи, одгаји И у малу балканску земљу у сред рата пошаље једног оваквог човека какав је био Арчибал Рајс – да нам је та Европа итекако потребна И неопходна.

PODELITE OVU STRANU