Позив Донаторима за пројекат представу “ЕВРОПЉАНИН КОЈИ НАС ЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕО”


Децембар 26, 2013

Поштовани,

Позивамо Вас да својом конкретном подршком учествујете у нашем пројекту “ЕВРОПЉАНИН КОЈИ НАС ЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕО”, а поводом обележавања стогодишњице почетка Великог рата. То је, истовремено, прилика да далекосежно и активно утичемо на укупан однос света према месту и улози Србије у овом бурном и значајном раздобљу европске историје.

Наш Центар за стратешке пројекте заједно са Удружење драмских уметника Србије припрема позоришну представу о Арчибалду Рајсу, можда и највећем пријатељу кога је наш народ икада имао: европском научнику, чувеном експерту за криминологију и, истовремено, ратном другу српских јунака са Цера, Колубаре и Кајмакчалана.

Постављањем на сцену тестаментарних Рајсових упозорења на оно што је Србија могла да буде (а што, нажалост, није постала), ми ћемо покушати да дамо још дубљи и много актуелнији смисао овом великом историјском јубилеју, који ћемо прослављати следећих пет година (од 2014. до 2018).

Убеђени смо да се баш овако могу идеално искомбиновати носталгична сећања на највеличанственији период модерне српске историје са никад нам потребнијим искуствима и мудрим саветима наших европских и светских сабораца и сапутника.


Ми ћемо, уз ову представу, у оквиру пројекта “ ЕВРОПЉАНИН КОЈИ НАС ЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕО” организовати и ексклузивну изложбу посвећену мање познатим детаљима из живота Арчибалда Рајса, са живим наступима и свечаним беседама многих познатих српских историчара и књижевника, а присутној публици ћемо поклањати и оригиналну брошуру о овом великану и ДВД са документарним филмом “Српско завештање” (рађеним у продукцији нашег Центра).

И све ћемо то синхроно организовати и промовисати широм Србије, али и читаве наше дијаспоре, на правој културно-историјској турнеји под већ поменутим, више него илустративним насловом: “АРЧИБАЛД РАЈС, ЕВРОПЉАНИН КОЈИ НАС ЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕО”.

А засигурно не постоји боља и позитивнија личност за објективну процену наших вредности и квалитета од овог научника који је дошао да нас упозна и онда заувек заволео Србију и српски народ, као нико ни пре ни после њега.

Овај Европљанин је зато и толико важан за нас данас и овде – као непристрасан сведок праве истине о Србији и нашем учешћу у Првом светском рату. 


Зато ћемо покушати и да “Рајсов случај” представимо истој тој Европи и целом свету. И тако, кроз њега и српски део његове биографије – допринесемо, што више можемо, лепшој и тачнијој слици о томе ста се заиста догодило са Србијом и у Србији после видовданских пуцњева 1914. године.

Пре свега зато што ћемо кроз Арчибалда Рајса овде исказати поштовање и свим другим странцима који су били пуноправни и заслужни део српске историје, а посебно управо у Великом рату.

Остаје само да и Ви оцените, а ми смо сигурни да је баш ово онај прави пројекат за Вас и Вашу подршку, а кроз одговарајуће донаторство, спонзорисање и допринос пројекту “ЕВРОПЉАНИН КОЈИ НАС ЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕО”, мултимедијалног догађаја у продукцији нашег Центра за стратешке пројекте.


Јер ћемо само заједно и заједнички успети да макар за милиметар, АЛИ ТРАЈНО И НЕПОВРАТНО, ПОМЕРИМО НАБОЉЕ – СРПСКИ ИМИЏ У ЕВРОПИ И СВЕТУ.

Сада имамо управо идеалну прилику за то.

У нади да ћете правовремено препознати стварно општенационални и интернационални смисао и сав могући ефекат нашег пројекта,

и са поштовањем,

Радивој В. Дабић

председник Управног одбора Центра за стратешке пројекте

Наш жиро рачун је 160-332594-36 код Банка Интеса

О центру за стратешке пројекте

Центар за стратешке пројекте је невладино и непрофитно у дружење грађана које (полазећи од принципа демократије и цивилног друштва) ради на активном остварењу циљева и задатака од најширег значаја за заједницу. Политички и идеолошки независна организација, настала са циљем најширег стратешког деловања у разним областима друштвеног живота.

Контакт за медије:

ЦЕНТАР ЗА СТРАТЕШКЕ ПРОЈЕКТЕ:

ТЕЛ/ФАКС: +381 11 334 5513

ИМЕЈЛ: centarzastrateskeprojekte@gmail.com

PODELITE OVU STRANU