Позоришна представа “Арчибалд Рајс – Европљанин који нас је волео”


Децембар 09, 2013

Арчибалд Рајс је драма која за изворе користи две вредне књиге Арчибалда Рајса: Шта сам видео и проживео у Великим данима и Чујте Срби. Ово је прва драма о Арчибалду Рајсу, што је занимљив и застрашујући податак, који потврђује тезу професора Предрага Бајчетића да су српска драматургија и романескна литература XX века испуњена прећутаним темама и личностима, поготово оним провокативним, актуелним и по сваку власт непријатним, као што је случај са Арчибалдом Рајсом. Први и једини пут ставови и мисли Арчибалда Рајса саопштени су са сцене 2006. године у представи коју сам ја припремио Чујте Срби.

Композиција драме је једночина, с тиме што се састоји од четири поглавља, драмски условно речено чинова. Прво поглавље је рад на делу “Шта сам видео и проживео у Великим данима” а друго је “Прослава десет година од победе у Великом рату”. Треће поглавље је Рајсов рад на делу “Чујте Срби”, а четврто је епилог у коме јунаци драме казују о Арчибалду Рајсу и шта се догађало доцније у њиховим животима. Ликови у драми су Арчибалд Рајс, Марија Поповић, гимназијска професорка српског језика и књижевности, француског језика и историје, која сарађује са Арчибалдом Рајсом на писању књиге о Великом рату, Петар Живковић, један од ретких садруга и сабораца из Великог рата који посећује Арчибалда Рајса, и хор који учествује у поглављу прославе победе у Великом рату.

Драма Арчибалд Рајс догађа се 1928. године, пет година од повлачења из професије и јавног живота, у тескоби његове својеврсне изолације. Арчибалд Рајс је изабрао Србију за своју домовину и са великом страшћу приступио стварању модерне српске полиције, али је по мишљењу тадашњих српских политичара својим бескомпромисним радом отишао исувише далеко.

Драма Арчибалд Рајс посвећена је онима који се нису вратили из Великог рата, њиховом херојству и неуништивом духу, и родољубиву опомену онима који данас јесу и који ће бити, као објашњење и доказ, српског пада у XX веку, у националном, моралном и духовном смислу, веку пораза и трагедија који и данас у XXИ веку прете да Србе пониште као нацију.

Продукција представе

Арчибалд Рајс

Представа Арчибалд Рајс има посебан повод стогодошњицу Великог рата али је никако не сматрамо пригодном, јер је стварамо са значајнијом и већом амбицијом. Продукцијске потребе односе се на опрему представе, декорску и костимску, средства за припрему представе, за рад уметничког и техничког сектора, организацију и промотивну кампању која би морала да буде веома снажна и утицајна. Извршни продуцент представе је Савез драмских уметника Србије.

Позоришни живот представе

Arčibald Rajs

Премијера представе ће бити у Јануару 2014. на Убу у позоришту Раша Плаовић, београдска премијера на сцени Раша Плаовић у Народном позоришту а затим турнеја по градовима Србије, српским земљама и дијаспори. Још један од трошкова продукције, које би требало предвидети су и трошкови извођења представе.

Намера нам је да премијера буде на Убу, једном од пострадалих српских крајева у оба светска рата.

Подела улога и сарадници представе

Арчибалд Рајс

Улоге:

Арчибалд Рајс – Љубивоје Тадић

Марија Поповић – Марија Вицковић

Петар Живковић – Танасије Узуновић

Хор Станковић при цркви Ружици и Свете Петке под вођством диригента Небојше Цвијановића.

Сценографија:

Борис Максимовић

Костим:

Марина Меденица

Музика:

Наш велики уметник Војислав Воки Костић поклонио је своју изврсну музику за представу Чујте Срби коју користимо и у овој представи.

Дизајн светла:

Миодраг Миливојевић

Дизајн звука:

Тихомир Илић

Теничко вођство:

Инжењер Милан Марковић

Драмска обрада и режија:

Љубивоје Тадић

Молимо све пријатеље, чланове, сараднике и донаторе да помогну реализацију представе уплатом средстава на жиро рачун:

160-3325954-36 (Банка Интеса)

PODELITE OVU STRANU