ИЗРАДА ПОРТАЛА ТИШИНА ЗА МАНАСТИРЕ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ


Март 01, 2019

Пројекат „Тишина“, аутора Предрага Стојића, представља један од оних најсветлијих напора људског ума да историјски, културолошки и верски идентитет свога народа, који се огледа у руху културноисторијских монумената, осавремени и концептуално заокружи, на један посвему модеран начин, презентујући га и приближавајући га целом свету. Предраг Стојић , афирмисани филмски редитељ и историчар уметности, одлучно је покренуо једну необичну и захтевну, али патриотски и цивилизацијски похвалну и надахнуту, посебно стратешки заоктужену визију, сабирања манастира Српске православне цркве широм света(њих чак четири стотине и десет), у један виртуелни албум, енциклопедијског карактера.

Грађа о манастирима, била би представљена у виду четири стотине и десет получасовних епизода, интегрисаних на интерент платформи под називом „Тишина“(www.tisina.com). Манастири би били снимљени са савременим 360 ВР камерама, и на тај начин у 3Д моделу били доступни корисницима широм света. Ова технологија је једна од последњих креација амалгама четврте индустријске револуције, и у оваквој употреби, представља апсолутну новину у целом свету.

Београдска продукцијска кућа „Анунаки“ изводи снимање, продукцију и постпродукцију видеа.

Прва фаза у реализацији овог великог пројекта јесте снимање манастира Централне Србије. У циљу реализације те фазе, Центар за стратешке пројекте је на основу расписаног јавног конкурса Министарства трговине, туризма и телекомуникација за доделу субвенција и дотација намењених за пројекте развоја туризма у 2018. години, конкурисао за бесповратна средства са пројектом Израда портала Тишина за манастире у централној Србији. Вредност пројекта је 5.092.000,00 РСД, Центар за стратешке пројекте је добио од Министарства трговине, туризма и телекомуникација средства у износу од 1.200.000,00 РСД, уз обавезу сопственог учешћа у истом износу.

На основу расположивих средстава, реализована је прва фаза пројекта, што се односи на снимање седам манастира Централне Србије: Ђурђеви ступови, Добрун, Драча, Каленић, Љубостиња, Рековац и Велуће.

PODELITE OVU STRANU