ПРОЈЕКАТ ”BELGRADE DIPLOMATIC INTERIORS”


Мај 15, 2018

Центар за стратешке пројекте, политички и идеолошки независна организација основана са циљем најширег стратешког деловања у различитим областима друштвеног живота, заједно са нашим истакнутим чланом Јованом Ракезић из Београда, ликовним фотографом, препознала је значај тренутка и жели да започне пројекат BELGRADE DIPLOMATIC INTERIORS са циљем да представи културно наслеђе дипломатских представништава у Београду. Радове госпођице Ракезић можете погледати на www.jovanarakezic.com. Јована Ракезић је препозната као директор фотографије чије фотографије су до сада објављене у часописима The Financial Times, Guardian, Elevate и Air magazine Air Serbia, поред тога већ је направила презентацију ентеријера италијанске амбасаде у Београду. Овим пројектом, Београд би усредсредио свој фокус ка посредно успостављеном приступу гледањем ствари кроз призму домаћина – земаља које тренутно обављају своје дипломатске мисије у нашој земљи, а они ће имати прилику да евидентирају своје, углавном монументалне зграде историјске и културне вредности, у штампаном издању књиге (фотомонографије) под истим именом и чврсто верујемо да такав пројекат може допринети и учинити позицију страних амбасадау нашој земљи још потпунијом. Ово би била сјајна прилика да се снимају фотографије унутрашњости које не би детаљно описивале ентеријер у буквалном смислу, већ само детаље (сала, намештаја, уметничких дела итд.) Са неколико архивских фотографија из прошлости и сажетог текста показаће јединствени профил дипломатске канцеларије, а књига која их обједињује би служила као разгледница Београда и свих земаља које имају своја представништва, што би у културном смислу продубило постојећа пријатељства. Идеја је да свако дипломатско представништво, по абецедном реду, добије исти број страница са текстом, фотографијама и неколико архивских фотографија поред фотографије Јоване Ракезић. Књига ће бити штампана на енглеском језику и издата од стране издавачке куће Либер Новус.

Либер Новус је издавачка кућа из Београда која већ више од десет година успешно послује у Србији и иностранству. Тим данашњег Либер Новуса био је први у југоисточној Европи који је произвео збирке књига дистрибуираних у новинама и часописима 2003. године, како би постигао изузетан успех у наредним годинама и проширио своје пословање у земље Централне и Источне Европе. Радили су у 11 европских земаља, објавили су скоро 50 милиона примерака различитих жанровских књига на различитим језицима, укључујући српски, хрватски, словачки, чешки, пољски, румунски, бугарски, њемачки и енглески језик. У сарадњи са водећим издавачима и штампарима објавили су велики број енциклопедија, атласа, монографија, кувара, бестселлера, као и дечијих, спортских и двојезичних књига. Адвокатска канцеларија Божовић ће пружити правну подршку пројекту. Наша невладина организација спроводи пројекат “Тишина” у протекле две године применом технологије ВР 360 степени. Дакле, наш план је да завршимо овај пројекат и оно што видимо као идеално надоградњу нашег пројекта је мобилна апликација под истим именом “Belgrade Diplomatic Interiors”, која би се базирала на технологијама виртуелне и проширене стварности и била везана за штампану књигу. Корисник ће моћи бесплатно преузети апликацију из Гоогле Плаи-а и Аппле Сторе-а. Након покретања апликације, скенирање одређене странице довело би до ВР презентације скениране странице. Значај овог пројекта је да се на овај начин нико није бавио овом темом до сада.

Верујемо да ће све амбасаде у Београду препознати национални и међународни значај и све могуће позитивне ефекте нашег пројекта, те да ће подржати овај пројекат.

PODELITE OVU STRANU