ИЗЛОЖБА “ЈАСЕНОВАЦ-ПРАВО НА НЕЗАБОРАВ”


Април 27, 2017

У петак 28. априла 2017. године у Централном Холу Народне Скупштине Републике Србије, Трг Николе Пашића 13, са почетком у 18:30 часова, одржаће се свечано отварање монументалне, највеће Изложбе о Јасеновцу, која се организује у сарадњи српске и јеврејске академске заједнице и дијаспоре, а као резултат истраживања ”Међународне експертске групе ГХ7-стоп ревизионизму” са седиштем у Израелу.

Директор изложбе и Експертског тима је светски познати експерт за Холокауст и Аушвиц, проф. др Гидеон Грајф, главни историчар Института за Холокауст- Шем Олам из Израела, аутор књиге ”Плакати су без суза” на бази које је снимљен филм ”Шаулов син” који је награђен Оскаром.

Пратеће активности су комеморативна пловидба бродом ”Никола Тесла” и поринуће ловорових венаца на ушћу Саве у Дунав код Великог ратног острва, у раним поподневним сатима, а у вечерњим сатима је предвиђено приказивање филма у Југословенској кинотеци.

Изложба о Јасеновцу резултат је седнице Одбора у НС РС, одржане 6. 10. 2016. године и потписивање историјског меморандума о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице у време изразитог покушаја ревизионизма страдања и жртава у Другом светском рату.

У години у којој се обележава 75 година од страдања српског народа у Концентрационом логору Јасеновац, ова изузетна изложба је наставак изложбе која је крајем јануара обележена у Њујорку у Уједињеним Нацијама, а којој је присуствовао у својству шефа делегације Републике Србије мр Владимир Божовић саветник председника Владе Републике Србије и оснивач Центра за стратешке пројекте.

Ова изложба представља скроман допринос заштити универзалних људских права и напору да се заштити култура сећања и страдања недужних.

PODELITE OVU STRANU